Stamac tilauskonepaja - Tyytyväisten tekijöiden konepaja
Investointi koneistukseen tuo kilpailukykyä
Kahden miehen koneistamosta on kasvanut 60 henkeä työllistävä tilauskonepaja. Ydinliiketoimintana tuotamme alihankintana asiakkaillemme mm. voimansiirron osia sekä koneiden ja laitteiden osavalmistuksia.
Toimitusjohtaja Pekka Anttilan nuoruuden haave yrittäjyydestä kävi toteen, kun hän perusti vuonna 1997 silloisen työkaverinsa, nykyisen yhtiökumppaninsa Timo Yli-Oppaan kanssa Konepaja Stamac Oy:n.
– Aluksi meitä oli vain me ja kaksi konetta. Timo sorvasi ja minä jyrsin, hän muistelee.
Ensimmäisen vuoden aikana miehet palkkasivat kaksi ulkopuolista työntekijää. Toimipaikan siirtyessä yritysoston myötä vuonna 2001 Kurikasta Seinäjoelle työntekijöitä oli jo 14. Tasaista kasvua oli vuoteen 2008, jolloin henkilöstön määrä vakiintui viiteenkymmeneen.
Kaksikymmentä vuotta myöhemmin miehet pohtivat, että yrityksen hyvä startti johtui rohkeudesta investoida ja sen myötä tulleista isoista asiakkaista.
– Satsasimme heti tehokkaisiin ja nykyaikaisiin koneisiin, jotka kiinnostivat asiakkaita. Kun kilpailu kiristyi vuoden 2000 alkupuoliskolla globaaliksi, ymmärsimme automatisoinnin tärkeyden. Ensimmäisen robotin hankimme jo vuonna 2006, tuotantopäällikkö Yli-Opas kertoo
– Kuuntelemme asiakasta, reagoimme nopeasti ja pidämme huolta, että asiakas saa sovittuun aikaan tarvitsemansa. Suomessa voidaan tehdä kansainvälisesti kilpailukykyistä metallityötä, kunhan vain investoimme moderniin alihankintakonepajan tekniikkaan, Anttila linjaa.
Yli-Opas kertoo, että tällä hetkellä alalla on positiivinen vire. Vienti on lähtenyt vetämään ja tilauskanta on pidentynyt. Uusia rekrytointeja on noin 2–4 vuodessa ja konekanta on huippukunnossa.
Keskitymme lastuavaan työstöön, jyrsintään ja sorvaukseen moderneilla työstökeskuksilla. Kehitämme aktiivisesti tuotantomenetelmiä ja valmistamme itse tarvittavat kiinnittimet ja apuvälineet.
Tuotantotilaa yhteensä kolmessa hallissa on lähes 6000 m2.
Ammattitaitoinen henkilökunta
Stamacilla kaihdetaan turhaa hierarkiaa. Anttila ja Yli-Opas viihtyvät myös pajan puolella käytännön töissä. On mukava toimia myös tapahtumien äärellä ja keskustella asioista tekijöiden kanssa eikä istua vain toimistossa, Anttila tuumaa.
Yrityksen omistajat tietävät, että kun työolosuhteet ovat kunnossa, niin se näkyy työviihtyvyyden kautta tuottavuudessa. Hyvinvoiva ja tyytyväinen henkilöstö on tehokas ja parhaat ideat tuotannon kehittämiseen tuleekin usein työntekijäpuolelta. Molemminpuolinen vuorovaikutus on arvokasta.
Palkkaamme CNC-koneistajia ja koneistajia jatkuvasti vastataksemme kasvavaan kysyntään.
Panostus tehokkaaseen konekantaan ja henkilöstön viihtyvyyteen on mahdollistanut myös pärjäämisen kansainvälisillä markkinoilla. Yksi suurimmista asiakkaista palkitsi Stamacin toimitusvarmuudesta vuonna 2015 ja uudelleen samasta ansiosta vuonna 2019.
Kuvassa vasemmalla Timo Yli-Opas ja oikealla Pekka Anttila.